header-v3.jpg header-v3.jpg
Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Banquet #Nconferences

3ο ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ
Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ναυτιλία
Aνταγωνιστικότητα και προοπτικές σε καιρούς αβεβαιότητας

λίγα λόγια για το συνέδριο

Η ελληνική και η διεθνής ναυτιλία βρίσκονται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως το επικείμενο Brexit και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου και της κινεζικής οικονομίας, δημιουργούν εμπόδια στην ανάπτυξη του κλάδου, αλλά και νέο ευρύ πεδίο ευκαιριών για όσους μπορούν και τολμούν να οραματιστούν ένα πιο αποδοτικό μέλλον. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες, πρωτοπόροι στη διεθνή ναυτιλία, διαθέτοντας αξιοζήλευτη ρευστότητα, επενδύουν αυξάνοντας μερίδιο αγοράς σε έναν κλάδο που πλήττεται την τρέχουσα περίοδο και από χρηματοδοτική «ανομβρία».

Εκτός των επιχειρηματικών προκλήσεων, η ελληνική και η διεθνής ναυτιλία είναι αντιμέτωπες με νέους κανονισμούς σε όλο το φάσμα των λειτουργιών τους, με έμφαση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Πέραν των διεθνών ρυθμίσεων, η χιονοστιβάδα του κανονιστικού πλαισίου ενισχύεται και από μεμονωμένες περιφερειακού χαρακτήρα νομοθετικές πρωτοβουλίες που δημιουργούν συνθήκες άνισου ανταγωνισμού και υπονόμευσης των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος που λαμβάνονται σε διεθνές επίπεδο.

Νέο πεδίο προβληματισμού και πρωτοβουλιών για τη ναυτιλία αποτελούν επίσης οι κατακλυσμιαίες εξελίξεις στο τεχνολογικό πεδίο. Το «έξυπνο πλοίο» δεν αποτελεί ουτοπία, αλλά σταδιακά τείνει να επικρατήσει.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα προκλητικό περιβάλλον για την ελληνική και την ευρωπαϊκή ναυτιλία. Πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιουργούν επιπλέον επιβαρύνσεις που έχουν ως αποτέλεσμα διεθνή ναυτιλιακά κέντρα εκτός Ευρώπης να κερδίζουν τη μάχη του ανταγωνισμού και να περιμένουν οικονομικά οφέλη από την προσέλκυση ενός κλάδου, πρωταγωνιστή των διεθνών μεταφορών.

Η ναυτιλία εξυπηρετεί το 90% του παγκοσμίου εμπορίου και συνδέει μεταξύ τους περισσότερα από 3.000 λιμάνια σε όλο τον κόσμο. Ηγέτις σ’ αυτή την παγκόσμια δύναμη η ελληνική ναυτιλία, βασικό στήριγμα της ελληνικής οικονομίας καθώς εκπροσωπεί πάνω από το 7% του ΑΕΠ, προσφέρει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στη θάλασσα και τη στεριά και αναλαμβάνει διαχρονικά κοινωνικές και ανθρωπιστικές δράσεις ανά την ελληνική επικράτεια. Η ελληνική ναυτιλία είναι διεθνής, αλλά η καρδιά της χτυπά στην Ελλάδα ακόμη πιο έντονα μετά και τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του ελληνικού εφοπλισμού για περαιτέρω ενίσχυση του ναυτιλιακού cluster.

Το παρόν και κυρίως το μέλλον της ελληνικής, της ευρωπαϊκής και της διεθνούς ναυτιλίας υπό τις προαναφερόμενες συνθήκες αποτέλεσαν αντικείμενο προβληματισμού και συζήτησης κορυφαίων παραγόντων του κλάδου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που συμμετείχαν στο 3ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017, στην Αθήνα.

 • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος
  EUROPEAN COMMUNITY SHIPOWNERS' ASSOCIATION (ECSA)
 • EUROBANK
 • COSMOTE
  OTESAT MARITEL
  SetelHellas
  CISCO
 • LAROS by PRISMA ELECTRONICS
  Vodafone
 • BALUCO
  Intermodal
  ITCM
  KYVERNITIS TRAVEL
  MORGAN DRAKE
  Operators
  Ulysse Nardin - STELLA VILDIRIDIS
 • ALBA Graduate Business School
  GOLDEN CARGO
  IRI - THE MARSHALL ISLANDS REGISTRY
  MacGregor Greece Ltd.
  NCIS V.I.P. PROTECTION
  ΟΛΠ Α.Ε.
  suitform<sup>®</sup>
  ΤΗΕ AMERICAN CLUB
  VIMC
 • Antipollution
  BUREAU VERITAS HELLAS
  DNV GL
  KARATZAS MARINE ADVISORS & Co.
  OceanGold Tankers Inc.
  Goldenport Shipmanagement Ltd.
  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΒΑΤΗΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ (ΣΕΕΝ)
 • FACE-TO-FACE
 • Interpretit
 • Access
 • SOUND AND VISUAL - ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
 • ΑΚΤΗ ΜΙΑΟΥΛΗ
  ΕΛΝΑΒΙ
  Εφοπλιστής
  Maritimes
  NAFSGREEN
  Ναυτικά Χρονικά
  Green4Sea - Safety4Sea
  Skipper on Deck
  The Sea Nation
  TRADERS’