3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ

λίγα λόγια για το συνέδριο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence - AI) και οι πάμπολλες εφαρμογές της αλλάζουν ραγδαία το «τοπίο» σε κάθε τομέα ανθρώπινης δραστηριότητας και στην ίδια την καθημερινότητά μας, στη δουλειά και στο σπίτι. Οι ανατροπές που φέρνουν με την εύκολη και ταχύτατη αξιοποίηση των μεγάλου όγκου δεδομένων (big data) υπόσχονται ένα διαφορετικό μέλλον για την υγεία, τη βιομηχανία, το εμπόριο, την οικονομία, τον ελεύθερο χρόνο μας, την επικοινωνία, την ενημέρωση, την ψυχαγωγία… Νέα προϊόντα και υπηρεσίες κάνουν την εμφάνισή τους, παλιότερα ξεπερνιούνται και χάνονται, βελτιώνονται ή αλλάζουν ριζικά, νέες αγορές και επαγγέλματα αναδύονται από το πουθενά!  

To 3o Συνέδριο Τεχνολογίας της Ναυτεμπορικής, με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη: ευλογία ή απειλή;» είχε ως στόχο να ενημερώσει για τις απίστευτες δυνατότητες, τις λύσεις και τα εργαλεία που θα έχουμε στη διάθεσή μας στο εγγύς μέλλον, να παρουσιάσει επιλεγμένες εντυπωσιακές εφαρμογές, αρκετές από τις οποίες ήδη απολαμβάνουμε, και να προσφέρει άφθονη «τροφή για σκέψη» σε κάθε ενδιαφερόμενο σχετικά με την επόμενη ημέρα που υπόσχεται να κάνει τη ζωή μας καλύτερη και ευκολότερη.

Η βασική θεματολογία του συνεδρίου αναπτύχθηκε σε τέσσερις ενότητες:

Ενότητα 1: Τα δεδομένα είναι εδώ κι αξίζουν πολλά!

Λένε συχνά πως τα δεδομένα είναι το «νόμισμα» (άλλοι το «καύσιμο») της ψηφιακής εποχής, καθώς αυτά –κι έχουμε πλέον άφθονα- «κινούν τα νήματα» σε πλήθος χώρους. Αυτός ο πλούτος μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί – τα data analytics σε συνδυασμό με το Internet των Αντικειμένων, τις φορετές συσκευές, την αναγνώριση ήχου / εικόνας / λόγου κλπ. αναδεικνύονται σε υπερπολύτιμη πηγή γνώσης, καθώς με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να δώσουν αποτελέσματα που ανατρέπουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζαμε ως σήμερα την υγεία, την εκπαίδευση, τη βιομηχανία, το εμπόριο, την ασφάλεια, την οικονομία, τις μεταφορές, τη γεωργία κ.ά. Ο συνδυασμός δεδομένων και Τεχνητής Νοημοσύνης δρα πλέον καταλυτικά, ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανθρωπότητα. Οι εφαρμογές είναι πλέον τόσο πολλές, που δεν χωρούν σε μια ενότητα – εδώ, θα εστιάσουμε σ’ όσες ήδη εξυπηρετούν τον χρηματο-οικονομικό τομέα, τα κοινωνικά δίκτυα, τη λιανική πώληση, το ηλεκτρονικό εμπόριο, την ενημέρωση κλπ. ενώ θα αφιερώσουμε ολόκληρη την 3η ενότητα σε εφαρμογές που αξιοποιούν τις δυνατότητες του ΙοΤ. 

Ενότητα 2: Εφαρμογές από το μέλλον, που ήδη βιώνουμε

Θεωρητικά άπειρες είναι οι δυνατότητες αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης σε ευρύτατη γκάμα πεδίων, που μέρα με τη μέρα αυξάνονται όλο και περισσότερο, καθώς από τις απλές εφαρμογές περνάμε σε πιο σύνθετες. Αξιοποιώντας τη Μηχανική και τη Βαθειά Μάθηση, η Ρομποτική, τα Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα, η Διαχείριση Πόρων (ανθρώπινων ή φυσικών) αλλά κι αυτή της Γνώσης, η Επικοινωνία, η Ανάλυση Συμπεριφοράς κ.ά. παίρνουν νέες διαστάσεις. Το πιο σημαντικό; η επόμενη μέρα είναι -σχεδόν κυριολεκτικά- αύριο…

Ενότητα 3: Το IoT αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού

Με την πτώση του κόστους των αισθητήρων, που επέτρεψε την εξάπλωσή τους και την εξοικείωση του κοινού μαζί τους, είναι πλέον θεωρητικά άπειρες οι δυνατότητες συγκέντρωσης δεδομένων μέσω αυτών, με εφαρμογές σχεδόν σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Η επεξεργασία τους, με προγράμματα και μεθόδους data analytics, εξασφαλίζει σημαντική προστιθέμενη αξία και ανοίγει νέους ορίζοντες για κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, επηρεάζοντας τους πάντες και τα πάντα. 

Ενότητα 4: Λόγος και αντίλογος / Οι ελπίδες και οι φόβοι

Πολλά τα πλεονεκτήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), αλλά μεγάλοι και οι φόβοι. Πάμπολλες οι χρήσεις της σε νέες και καινοτομικές εφαρμογές, όμως σίγουρα αυξημένος και ο κίνδυνος κάτι να ξεφύγει και να πάει στραβά, με άγνωστες μεν, αλλά σίγουρα οδυνηρές συνέπειες. Ο έλεγχος είναι αναγκαίος, λοιπόν, αλλά σε ποιο βαθμό ώστε να μην επηρεάσει αρνητικά την καινοτομία και την ανάπτυξη; Σ’ αυτό το θέμα θα εστιάσουν τόσο ο κύριος ομιλητής αυτής της ενότητας, όσο και οι συμμετέχοντες στο πάνελ διαλόγου που ακολουθεί με τη συμμετοχή εκπροσώπων από διαφορετικούς χώρους (πανεπιστημιακοί, στελέχη της αγοράς, νομικοί κλπ.).

 • ΣΕΠΕ
 • Bayer
  Cisco
  IBM
  Vodafone
 • Stanley Black & Decker
 • Enterprise Greece
  Siemens Healthcare
 • STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  adBUSINESS
  advertising.gr
  Businessnews.gr
  COM.TODAY
  Getbusy.gr
 • Ένωση Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ)
  Ελληνική Εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης
  ΕΜηΠΕΕ (Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος)
  Technology College of Athens
  Ινστιτούτο Πληροφορικής (Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας)
  BCS Hellenic Section