1ο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ 1ο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ 1ο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Την ώρα της σύσκεψης χτυπάει το κινητό τηλέφωνο και στην οθόνη εμφανίζεται «Το αυτοκίνητό μου». Πράγματι, η κλήση έχει γίνει από το αυτοκίνητο προς τον ιδιοκτήτη του για να του πει ότι χτυπάει ο συναγερμός γιατί το δεξί πίσω παράθυρο του αυτοκινήτου είναι ανοιχτό και προτείνει στον κάτοχό του να δώσει εντολή μέσω του κινητού τηλεφώνου για να το κλείσει. Αφού διευθετήθηκε το θέμα, το αυτοκίνητο την επόμενη μέρα το πρωί έχοντας γνώση της ατζέντας του ιδιοκτήτη του ότι πριν από το επαγγελματικό ραντεβού θα πάει εκείνος τα παιδιά στο σχολείο, έχει ενημερωθεί για τον καιρό, και επειδή κάνει πολύ κρύο έχει ενεργοποιήσει λίγο πιο πριν το καλοριφέρ του αυτοκινήτου, ώστε όταν επιβιβαστούν σε αυτό οι επιβάτες η θερμοκρασία να είναι σε σωστά επίπεδα. Αυτός είναι ο νέος κόσμος του Internet of Things, που περικλείει κάθε οικονομικό τομέα και βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, από τις εταιρείες εντάσεως κεφαλαίου περνάμε στη φάση των εταιρειών εντάσεως τεχνολογίας.

(Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 26&28/11/2015)

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου «Internet of Things: Identifying business opportunities» που διοργάνωσε η εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, υπό την αιγίδα των ΕΕΚΤ, BCS Hellenic Sector, ITSMF Hellas, ITE, ΣΕΚΕE, ΣΕΠΕ και με την υποστήριξη του ΕΙΠ, της ΕΕΔΕ, στις 25 Νοεμβρίου 2015, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και εφαρμογές σε επίπεδο B2B και B2C, οι μελλοντικές τάσεις, νέες ιδέες και επιχειρηματικές ευκαιρίες, καθώς και πολλά παραδείγματα με εφαρμογές του Internet of Things σε διαφορετικούς κλάδους της αγοράς ήταν μερικά από τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου.

general.jpg

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Γιάννης Περλεπές, ανέφερε την εξέλιξη του διαδικτύου και όσα αυτή συνεπάγεται και σημαίνει για την καθημερινότητα ατόμων και επιχειρήσεων. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Το διαδίκτυο δεν είναι πλέον απλώς ένα μέσο επικοινωνίας. Δεν είναι μόνο ο χώρος για να ανθίσουν τα δημοφιλή Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Δεν είναι μόνο ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος πρόσβασης στην επιθυμητή πληροφορία. Το Internet των ανθρώπων γίνεται πλέον Internet of Things με την προοπτική να γίνει Internet of Everything». Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Περλεπές δήλωσε: «Αυτό που ονομάζουμε Internet of Things θα συναντάται σε κάθε έκφανση της μελλοντικής ανθρώπινης δραστηριότητας, και όλα θα είναι διασυνδεδεμένα».

Την πρωτοβουλία της Ε.Ε. «Alliance for Internet of Things Innovation» παρουσίασε ο Θεοχάρης Μωυσιάδης, Business Development Manager της Future Intelligence και τόνισε ότι «οι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν πως η αγορά του ΙοΤ στην Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 20% μεταξύ 2013 και 2020, με την αξία της αγοράς να φτάνει το 1,181 δισ. ευρώ το 2020. Ήδη η Ευρώπη προετοιμάζεται επενδύοντας το 2015 κεφάλαια ύψους 51 εκατ. ευρώ σε καινοτομικές λύσεις ΙοΤ. 100 εκατ. ευρώ έχουν επίσης προϋπολογιστεί για την έρευνα και ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον 140 εκατ. ευρώ έχουν υπολογιστεί για το 2016-2017 να επενδυθούν στην Ευρώπη στο ΙοΤ. Επίσης 17 εκατ. ευρώ αφορούν δράσεις συνεργασίας μεταξύ της Ευρώπης και της Κίνας, Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και Βραζιλίας για το ΙοΤ».

1η ΕΝΟΤΗΤΑ

Η Αγορά – Από τη φημολογία στην επένδυση και στο ROI (ιδιωτικός τομέας - βιομηχανική παραγωγή, διαχείριση ενέργειας, εφοδιαστική αλυσίδα, εμπειρία του καταναλωτή)

O Sales Specialist, ΙΟΕ Solutions της Cisco, Pierre Guillemaud, σημείωσε ότι το ΙοΤ είναι ευκαιρία για ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, ενώ πρόσθεσε ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα επενδυθούν 19.000 δισ. δολ. Και από αυτά τα 5.000 δισ. δολ. Θα προέλθουν από τον δημόσιο τομέα. Ο ίδιος τόνισε ότι το ΙοΤ «δεν θα μετασχηματίσει μόνον τον τομέα της βιομηχανίας, θα μετασχηματίσει τα πάντα. Θα επιφέρει πολύ σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις».

Ο Νίκος Λασπάκης, Business Development Manager για Corporate & Enterprise Marketing του ΟΤΕ επεσήμανε πως βάσει έρευνας μέχρι το 2017 το 82% των επιχειρήσεων θα υλοποιήσουν κάποια λύση ΙοΤ και αναφέρθηκε στις επιτυχημένες εφαρμογές που έχει αναπτύξει ο ΟΤΕ σε ελληνικές εταιρείες. Πρόσθεσε ότι και στη χώρα μας «υπάρχουν εταιρείες με καινοτόμες λύσεις για το μέγεθος της ελληνικής αγοράς», για να καταλήξει: «επιμένουμε στην ανάπτυξη του ΙοΤ γιατί μπορεί να κάνει τις επιχειρήσεις πιο αποτελεσματικές».

Στην ομιλία του ο Ashley Benigno, Business Design Director της Fjord, εταιρείας που εξαγόρασε πρόσφατα η Accenture και ειδικεύεται στους τομείς του digital space across design, της καινοτομίας, του branding και του marketing, μίλησε για τις υπηρεσίες Living. Όπως εξήγησε ο κ. Benigno «το πεδίο της μάχης είναι η εμπειρία, και η εμπειρία είναι που θα κάνει τη διαφορά» και την ίδια στιγμή, το Design αναδεικνύεται στον σημαντικό εκείνο παράγοντα που κάνει τα πράγματα να αλλάζουν συνεχώς.

Από την πλευρά του ο Θέμης Ρεκλείτης, Partner της CubeIQ Ltd., αναφέρθηκε στην εφαρμογή Cash Management System που έχει αναπτύξει η εταιρεία του για την παρακολούθηση και τον έλεγχο γεωγραφικά διασκορπισμένων σημείων συλλογής μετρητών σε σημεία λιανικής πώλησης.

H Αλεξάνδρα Κοκκίνη, Chief Operating Officer της SAP Hellas, Cyprus, Malta ανέφερε ότι «η τεχνολογία πρέπει να διδάξει τον επιχειρηματικό κόσμο δημιουργώντας road maps για τις εταιρείες μέσω του design thinking.» Πρόσθεσε ότι με το ΙοΤ θα υπάρξουν πολλές αλλαγές στις εταιρείες και θα πάψουν να υπάρχουν όρια, «μια τηλεπικοινωνιακή εταιρεία μπορεί να γίνει τράπεζα και το αντίστροφο». Σύμφωνα με την κ. Κοκκίνη, αλλάζει η εμπειρία του καταναλωτή: «κάθε εβδομάδα 245 εκατ. πελάτες επισκέπτονται τα καταστήματα Wal Mart και το ηλεκτρονικό κατάστημα και σε πραγματικό χρόνο αναλύονται μέσω του SAP Hana μοναδιαίες τάσεις και η κίνηση των προϊόντων στα ράφια».

Ο Εμπορικός Διευθυντής Τομέα ΙΤ της Schneider Electric για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Γεώργιος Δριτσάνος παρουσίασε στους συνέδρους cases για την ενεργειακά αποδοτική διαχείριση υποδομών στην εποχή του ΙοΤ και αναφέρθηκε στους έξυπνους μετρητές του ΑΔΜΗΕ, τα δεδομένα των οποίων θα καταγράφονται και θα αναλύονται στο νέο Data Center του οργανισμού, έργο που έχει υλοποιηθεί με εξοπλισμό της εταιρείας και τόνισε ότι «δεν πρέπει κανείς να τρομάζει με το ΙοΤ, είναι εφικτό και υπάρχουν εργαλεία για την απόδοση της επένδυσης». Πρόσθεσε ακόμα ότι «Στην Schneider Electric στόχος μας είναι να δημιουργούμε τεχνολογίες που θα επιτρέπουν την αποδοτικότερη διαχείριση της ενέργειας. Οι λύσεις και τα προϊόντα μας υποστηρίζουν τη λεγόμενη Λειτουργική Ευφυΐα».

Ο ιδρυτής της sFBI (small Factory Big Ideas), Enon Landenberg υπήρξε μια μάλλον «αντισυμβατική» παρουσία στο συνέδριο. Υποστήριξε ότι «η τεχνολογία θα πρέπει να είναι διαθέσιμη για όλους και αυτό που έχει σημασία είναι η ιδέα. Στην πραγματικότητα, δεν ξέρουμε ακόμα πώς να διαχειριστούμε αυτό το προϊόν». Παράλληλα επεσήμανε πως οι εταιρείες για να κερδίσουν από το ΙοΤ πρέπει να είναι αρκετά έξυπνες και να προσφέρουν τα κατάλληλα περιεχόμενα.

Συζήτηση Πάνελ

VIDEO


Συντονιστής: Γιάννης Περλεπές, Γενικός Διευθυντής, Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Ομιλητές:
Ashley Benigno, Business Design Director at Fjord (Design and Innovation from Accenture Interactive)
Raphaël Crouan, Managing Director & Founder Startupbootcamp IoT, Board Member AIOTI
Μιχάλης Καλκαβούρας, Senior Manager, Accenture Digital
Σωτήρης Συρμακέζης, Γενικός Διευθυντής, Group Chief Digital Officer, Eurobank

Στη συζήτηση πάνελ που ακολούθησε, ο Σωτήρης Συρμακέζης, Γενικός Διευθυντής, Group Chief Digital Officer της Eurobank, αναφέρθηκε στο παράδειγμα τράπεζας στην Τουρκία η οποία ανέπτυξε εφαρμογή όπου η συναλλαγή στα ΑΤΜ προετοιμάζεται από μια εφαρμογή στο κινητό και έτσι από το ΑΤΜ χρειαζόμαστε μόνο το κιβώτιο με τα χρήματα και την έξοδο που βγαίνουν.

O Μιχάλης Καλκαβούρας, Senior Manager, Accenture Digital παρουσίασε τη δυναμική και τις δυνατότητες του γραφείου της Accenture στην Ελλάδα.

Στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Τζώρτζης. Ο κ. Τζώρτζης επικεντρώθηκε στο θέμα της ευρυζωνικότητας «παντού και για όλους» λέγοντας ότι οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα συνδεθεί ό,τι μπορεί να συνδεθεί καθώς, «ρόλος του κράτους είναι να συνδέσει τα πάντα και τους πάντες». Συνέχισε δηλώνοντας χαρακτηριστικά «καταρτίζουμε και υπηρετούμε τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Ευρυζωνικότητας NG ως μέσο για την οικονομική ανάπτυξη, τη διαδικτυακή επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», ενώ σημείωσε πως όραμα είναι να καταστεί η χώρα ICT Hub της ευρύτερης περιοχής. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Τζώρτζης σημείωσε ότι «το διακύβευμα είναι μεγάλο. Αν θέλουμε να αποκτήσουμε μια κρίσιμη θέση στο νέο παγκόσμιο χάρτη, χρειάζεται ευρύτερη συναίνεση και συναντίληψη».

Ο κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, Raphaël Crouan, Managing Director & Founder Startupbootcamp IoT & Board Member του AIOTI, σημείωσε ότι το ΙοΤ αναπτύσσεται κυρίως από εταιρείες startup και τόνισε: «Πρόκειται για ένα οικοσύστημα που αλλάζει ραγδαία. Το ταξίδι έχει μόλις ξεκινήσει. Θέλουμε να προωθήσουμε την ατζέντα της Ε.Ε. στο ΙοΤ, οι μικρές καινούργιες επιχειρήσεις είναι η κινητήριος δύναμη. Η πρόβλεψη είναι πως ως αγορά αυτή θα αυξάνεται κατά 35% κάθε χρόνο».

2η ΕΝΟΤΗΤΑ

Η Πολιτεία – Από την ψηφιοποίηση σε ένα βιώσιμο, αειφόρο μέλλον (δημόσιος τομέας – υποδομές, δίκτυα, περιβάλλον, e-health)

Ο Δρ. Ευάγγελος Ουζούνης, Head of Secure Infrastructure and Services Unit European Network Information Security Agency (ENISA) μίλησε για δύο σημαντικές παραμέτρους της ανάπτυξης του ΙοΤ, την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα και επισήμανε ότι η υλοποίηση του IoT πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, ενώ κλείνοντας είπε χαρακτηριστικά: «Το μήνυμά μου είναι θετικό αλλά μην παραγνωρίζετε την ασφάλεια και ιδιωτικότητα».

Το θέμα της ασφάλειας έθιξε και ο Sales Manager, Smart Cities της Cisco EMEAR, Yasser Helmy λέγοντας ότι «σκοπός δεν είναι μόνο να συνδέσουμε τα πράγματα, αλλά να χρησιμοποιήσουμε και τα δεδομένα που θα πάρουμε. Η ασφάλεια των δεδομένων είναι εξαιρετικής σημασίας, ενώ βασική ανησυχία αποτελεί η σωστή διαχείριση και αποθήκευση των δεδομένων που συγκεντρώνονται».

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε και η τοποθέτηση του Δρ. Χρήστου Τσαμπάρη, Κύριου Ερευνητή του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, με την οποία εξήγησε τη δημιουργία ενός υποθαλάσσιου σκηνικού παρακολούθησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος βασισμένου στο IoT. Η εφαρμογή σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση της ρύπανσης. Το κόστος του συστήματος είναι 54 χιλ.ευρώ και θα διατεθεί, μεταξύ άλλων, στις αγορές της Κίνας, της Τουρκίας και της Κύπρου.

Συζήτηση Πάνελ

VIDEO


Συντονιστής: Γιώργος Ζαφόλιας, Προϊστάμενος Νέων Μέσων, Η Ναυτεμπορική


Ομιλητές:
Δρ. Ευάγγελος Ουζούνης, Head of Secure Infrastructure and Services Unit European
Yasser Helmy, Sales Manager, Smart Cities της Cisco EMEAR
Δρ. Χρήστος Τσαμπάρης, Κύριος Ερευνητής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ

Ο Διαμαντής Ξυδάς, Τομεάρχης Συστημάτων Μετρήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο έργο ΙοΤ που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ―τους έξυπνους μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας― και στο πώς τα δεδομένα που θα συλλέγουν θα καταγράφονται και θα αναλύονται στο νέο Data Center του οργανισμού.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Διευθυντής Ερευνών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ανέφερε ότι «τα συστήματα που βασίζονται σε ΙοΤ τεχνολογίες προσφέρουν συνήθως υπηρεσίες πραγματικού χρόνου. Μια υπηρεσία πρέπει να είναι διαλειτουργική (interoperable) με τις υπόλοιπες υπηρεσίες ώστε να μπορούμε να συνθέτουμε ιεραρχικά πιο σύνθετες υπηρεσίες με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής μας. H IoT πλατφόρμα SYNAISTHISI που αναπτύχθηκε στον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ υποστηρίζει τις προαναφερθείσες διαδικασίες παρέχοντας όλα τα φυσικά αντικείμενα και υποδομές ως χρονομοιραζόμενες υπηρεσίες».

Ο Κώστας Στεργιόπουλος, MBA, Επιχειρησιακός Διευθυντής, Mediterraneo Hospital, παρουσίασε τις εφαρμογές ΙοΤ που χρησιμοποιεί το Mediterraneo Hospital με στόχο την εξατομικευμένη αντιμετώπιση των περιστατικών, την προσφορά εξελιγμένων θεραπειών και υπηρεσιών δεύτερης γνώμης, καθώς και την ανταπόκριση στις ιδιαίτερες ανάγκες και επιθυμίες του κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Συζήτηση Πάνελ

VIDEO


Συντονιστής: Γιώργος Ζαφόλιας, Προϊστάμενος Νέων Μέσων, Η Ναυτεμπορική


Ομιλητές:
Διαμαντής Ξυδάς, Τομεάρχης Συστημάτων Μετρήσεων, ΔΕΔΔΗΕ
Δρ. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Διευθυντής Ερευνών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Κώστας Στεργιόπουλος, MBA, Επιχειρησιακός Διευθυντής, Mediterraneo Hospital

3Η ΕΝΟΤΗΤΑ

Ο Πολίτης– Από τον υπολογιστή και το κινητό... παντού (έξυπνη πόλη, αυτοκίνηση, oικιακοί αυτοματισμοί)

Στην τελευταία ενότητα του συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «Η “έξυπνη πόλη” αποτελεί αναμφίβολα βασικό πυλώνα για την ανάδυση νέων και σύγχρονων μορφών διακυβέρνησης και τη διαμόρφωση πολιτικών και στρατηγικών, με βασικό στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης. Με αυτή την επιδίωξη, ο δήμος της Αθήνας συμμετέχει είτε άμεσα, είτε μέσω των εταιρειών του (ΔΑΕΜ και ΕΑΤΑ) ενεργά στο δίκτυο των Eurocities, και σε πληθώρα ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στόχος των οποίων είναι το μοντέλο μιας σύγχρονης πόλης που λαμβάνει υπόψη τη γνώμη των δημοτών, σχεδιάζει με βάση τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους, λειτουργεί με τρόπο που να διευκολύνει την καθημερινότητα τους, παρέχοντας τους παράλληλα ασφάλεια.»

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στην τρίτη ενότητα του συνεδρίου, ο Yasser Helmy, Sales Manager της Cisco, Smart Cities, EMEAR, επισήμανε ότι ενεργός πολίτης σημαίνει ευτυχισμένος πολίτης και ανέλυσε πώς η πλατφόρμα ΙοΤ City Engagement μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και την ενίσχυση της εμπειρίας του πολίτη, διευκολύνοντας παράλληλα την καθημερινότητά του.

Οι «έξυπνες πόλεις» παρουσιάζουν ενδιαφέρον και ιδιαίτερη δυναμική και στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερα χρήσιμη ήταν η ομιλία του CTO της Future Intelligence, Γιώργου Μπόγδου, o oποίος ανέφερε ότι οι πόλεις αποτελούν τον καλύτερο τρόπο παρουσίασης της δυναμικής του ΙοΤ. Ο κ. Μπόγδος αναφέρθηκε και στους κανονισμούς που θα αποτελέσουν τον ρυθμιστικό παράγοντα και, όντας υπό διαμόρφωση, θα πρέπει η συμβολή όλων των εμπλεκομένων μερών να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε ο πρώτος κερδισμένος να είναι ο πολίτης/χρήστης των νέων υπηρεσιών.

Στο πολλά υποσχόμενο autonomous drive αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Διευθυντής Marketing και Επικοινωνίας της Mercedes – Benz Ελλάς, Παναγιώτης Ριτσώνης. Σύμφωνα με τον κ. Ριτσώνη «τέσσερις είναι οι μεγάλες τάσεις της τεχνολογίας που θα καθορίσουν την αυτοκινητοβιομηχανία τα επόμενα χρόνια: η ηλεκτρονίκηση, ο αυτοματισμός, η διασυνδεσιμότητα και το car serving. Το 90% των ειδικών στο χώρο θεωρεί ότι ο αυτοματισμός και η συνδεσιμότητα μέσω WiFi θα είναι οι δύο κυρίαρχες τάσεις που θα φέρουν τα πάνω κάτω στην αυτοκινητοβιομηχανία».

Οι ομιλίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση του κ. Γεώργιου Καρυδάκη, Λέκτορα του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για τα έξυπνα σπίτια στις έξυπνες πόλεις.

Συζήτηση Πάνελ

VIDEO


Συντονιστής: Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, Εμπορικός Διευθυντής, Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Ομιλητές:
Yasser Helmy, Sales Manager της Cisco, Smart Cities, EMEAR
Γιώργος Μπόγδος, CTO της Future Intelligence
Παναγιώτης Ριτσώνης, Διευθυντής Marketing και Επικοινωνίας Mercedes – Benz Ελλάς
Γεώργιος Καρυδάκης, Λέκτορας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Συντονιστής: Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, Εμπορικός Διευθυντής, Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Ομιλητές:
Enon Landenberg, Founder, Dreamer & Doer at sFBI / small Factory Big Ideas
Δημήτρης Ιωάννου, Services Sales Manager, Schneider Electric

Στην καταληκτική συζήτηση πάνελ ο Δημήτρης Ιωάννου, Services Sales Manager της Schneider Electric εξήγησε πώς οι τεχνολογίες ΙοΤ δεν θα πρέπει να φοβίζουν τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, καθώς οι πάροχοί τους τις έχουν αναπτύξει και εφαρμόσει κατά κόρον τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, ο κ. Ιωάννου τόνισε το γεγονός ότι η επένδυση σε διασυνδεδεμένες τεχνολογίες απαιτεί την αλλαγή κουλτούρας καθώς ναι μεν ανεβάζει το κόστος ενός έργου, όμως ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης είναι σύντομος και τα οφέλη πολλαπλά για οργανισμούς και ιδιώτες.