ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Η επίσπευση των διαρθρωτικών μέτρων και η χρήση της τεχνολογίας ώστε να καταστούν μετρήσιμα σημαντικά μεγέθη στον χώρο της Υγείας αποτελούν το βασικό συμπέρασμα από τις εργασίες του 3ου Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής για την Υγεία, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019. Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο τέως Υπουργός Ανδρέας Ξανθός έδωσαν το στίγμα για το χθες και το σήμερα στον χώρο της δημόσιας υγείας. Στα 4 πάνελ που ακολούθησαν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, στελέχη από τη φαρμακευτική αγορά, τον χώρο της τεχνολογίας, της επιστημονικής κοινότητας, των συλλόγων ασθενών και πάροχοι υγείας περιέγραψαν τη σημερινή κατάσταση και πρότειναν συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών.
Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Υγείας
Στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με περιθώρια συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και κυρίως τη μείωση του clawback, αναφέρθηκε στην ομιλία του κατά την κήρυξη των εργασιών του συνεδρίου ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Σημείωσε ότι προωθείται η αναδιάρθρωση της επιτροπής HTA, η αναδιάρθρωση και ενίσχυση της επιτροπής διαπραγμάτευσης, ο έλεγχος με ειδικά φίλτρα της ποσότητας των φαρμάκων τα οποία διακινούνται στα νοσοκομεία. Δεσμεύτηκε ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μειωθεί η ποσότητα του διακινούμενου φαρμάκου σε επίπεδο μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε ότι «Αν αυτό δεν καταστεί σαφές και δεν γίνει αποδεκτό από όλους, τότε θα έρθουμε με επιπρόσθετο clawback της τάξης του 30% γι’ αυτούς οι οποίοι δεν συμμορφώνονται.» Πρόσθεσε ακόμη ότι «θα νομοθετήσουμε και σε ό,τι έχει να κάνει με το φάρμακο, με δύο διαφορετικούς προϋπολογισμούς. Τον ένα για τα ΦΥΚ και τον άλλο για τα off-pattent και τα γενόσημα. Να δημιουργηθεί δικαιοσύνη γιατί είναι προφανές και το ξέρουν όλοι, ότι τα ΦΥΚ με βάση το clawback συμπαρασύρουν στον υπέρτατο βαθμό και τα υπόλοιπα φάρμακα. Αλλά και από την άλλη τα γενόσημα θα έρθουν στην τιμή του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ανθρέας Ξανθός, Γιατρός | τ. Υπουργός Υγείας | Βουλευτής Ρεθύμνου & Τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Ανδρέας Ξανθός, Γιατρός, τ. Υπουργός Υγείας, Βουλευτής Ρεθύμνου & Τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι: «Ο κόσμος θα συνειδητοπoιήσει ότι δεν υπάρχει σχέδιο, ενώ προσβάλλεται η νοημοσύνη του όταν η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας λέει ότι έγινε “μηδενικό” έργο σε διαρθρωτικά μέτρα στον τομέα του φαμάκου». Υπερασπίστηκε την παρέμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης στην Υγεία, αν και δεν έχει αποδώσει ακόμη. «Το clawback οφείλεται σε βαθύτερα δομικά προβλήματα στον τομέα του φαρμάκου», σημείωσε απαριθμώντας τομείς στους οποίους έγιναν παρεμβάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως συνταγογράφηση, μηχανισμός αξιολόγησης, μηχανισμός διαπραγμάτευσης, θεραπευτικά πρωτόκολλα (πάνω από 60) κ.ά. Ανέφερε ενδεικτικά ότι μειώθηκε ο δείκτης των ανικανοποίητων υγειονομικών αναγκών, καθώς από 4% του πληθυσμού ανήλθε στο 14,4% την περίοδο 2015/16 λόγω της κρίσης ενώ δύο χρόνια μετά με τον νόμο-τομή ο δείκτης πήγε στο 10,4%. Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Ξανθός τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ως εθνικό το θέμα της βιωσιμότητας της αγοράς φαρμάκου.
Ενότητα 1: Αγορά Φαρμάκου
Συζήτηση Πάνελ
VIDEOΣυντονιστής: Γιώργος Σακκάς, Δημοσιογράφος, Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πάνελ 1: Ανάπτυξη και αγορά φαρμάκου – Ένα από τα στοιχήματα της δεκαετίας
«Είμαστε σε μεταβατική φάση, καθώς υποτίθεται ότι η χώρα έχει βγει από την περίοδο στενής επιτήρησης και υπάρχουν προσδοκίες για ανάπτυξη, αν και δεν την έχουμε δει ακόμη στην αγορά του φαρμάκου”, δήλωσε ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) | Γενικός Διευθυντής, Novo Nordisk Ελλάς. Αυτή η μεταβατική περίοδος χαρακτηρίζεται από την αδράνεια της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ η νέα διακυβέρνηση δεν φαίνεται ακόμη να έχει την πλήρη εικόνα της πραγματικής κατάστασης. Ο συμψηφισμός δαπανών για επενδύσεις με το clawback αποτελεί κίνητρο για την ανάπτυξη και όχι μέτρο αντιμετώπισής του. Και δυστυχώς δεν δίνει καμία ανάσα για το 2019. Επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ έδωσε ένα πλαίσιο τριών αξίονων που θα επιτρέψουν τη βιωσιμότητα του συστήματος: α) αύξηση χρηματοδότησης, ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών και συλλογής/επεξεργασίας στοιχείων, αυστηροποίηση κάποιων κανόνων.
Ο συμψηφισμός των επενδύσεων με το clawback αξιολογείται ως θετικό μέτρο διότι αποδεικνύει ότι το φάρμακο μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη εκτός από δαπάνη, και αυτό καταγράφεται για πρώτη φορά, θεωρεί ο Θεόδωρος Ελ. Τρύφων, Πρόεδρος, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) | Αντιπρόεδρος ΔΣ, ELPEN. Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση βασικά καθώς έχει και κάποια άλλα πράγματα τα οποία είναι αυτονόητα και διορθώνουν στρεβλώσεις του παρελθόντος. Όμως, δυστυχώς, η ουσία των προβλημάτων που έχει σήμερα η φαρμακοβιομηχανία ―κυρίως με το rebate και clawback και με μη στοχευμένες παρεμβάσεις έτσι ώστε να εξορθολογιστεί η δαπάνη― είναι κάτι το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί. Επίσης, ο κ. Τρύφων επεσήμανε ότι ως προς το θέμα της τιμολόγησης μάλλον έχει γίνει μία παρανόηση. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τίποτα στο τραπέζι, δεν έχουν γίνει συζητήσεις με κανέναν σε κανένα επίπεδο για μέσους όρους για συστήματα διαφορετικά μεταξύ τους.
Ο Μάκης Παπαταξιάρχης, Διευθύνων Σύμβουλος, Janssen Ελλάδος, Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson │ Πρόεδρος, PhRMA Innovation Forum | Πρόεδρος, AmCham Pharmaceutical Committee σημείωσε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση οι πρόσφατες νομοθετικές ανακοινώσεις, αλλά χρειάζονται διευκρινίσεις τις οποίες όμως οι φορείς είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν. Επίσης τόνισε ότι καταγράφεται μια σαφής επιβράδυνση του ρυθμού βελτίωσης της υγείας του ελληνικού πληθυσμού ― κι αυτό αποτελεί πλέον πραγματικότητα. Ο Πρόεδρος PhRMA παρατήρησε ότι ζούμε μάλλον σε ιδιαίτερες συνθήκες ―διότι προφανώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε με τίποτα τα στερεότυπα πολιτικού, επιχειρηματικού, επιχειρησιακού και ιδεολογικού χαρακτήρα από οπουδήποτε και αν προέρχονται―, όμως έχει τεράστια σημασία για όλους τους εμπλεκόμενους να δουν ότι αναζητώντας νέους ρυθμούς χρηματοδότησης, θα πρέπει να είναι συγχρόνως πάρα πολύ τολμηροί και καινοτόμοι. Επιπροσθέτως, ο κ. Παπαταξιάρχης σημείωσε ότι τα ζητήματα φαρμακευτικής και πολιτικής υγείας στην Ελλάδα δεν αφορούν μόνον το Υπουργείο Υγείας, καθώς είναι και ζητήματα που άπτονται του Υπουργείου Οικονομίας, του Υπουργείου Εργασίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και ενίοτε γίνονται και ζήτημα συντονισμού της κυβέρνησης. Αναρωτήθηκε για πόσο η φαρμακοβιομηχανία θα πρέπει να συνεχίζει να στηρίζει την υφιστάμενη κατάσταση εις βάρος της επιχειρηματικότητας αλλά και εις βάρος συνολικά του ό,τι αφορά το επιχειρείν ειδικώς σήμερα που οι ανάγκες αναπτυξιακών πολιτικών είναι τεράστιες. Το βέβαιο όμως είνια ότι πάντοτε θα λειτουργεί εις όφελος του Έλληνα ασθενούς και της καινοτομίας.
Με οικονομικούς όρους έδωσε το πλαίσιο του προβλήματος και των προτεινόμενων λύσεων στην αγορά του φαρμάκου ο Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου │ Αναπληρωτής Διευθυντής, LSE Enterprise - Ομάδα Έρευνας Τεχνολογιών Υγείας. Υπάρχουν αρκετές στρεβλώσεις στην αγορά φαρμάκου που θα μπορούσαν αν «δικαιολογηθούν» λόγω του πιεστικού οικονομικού περιβάλλοντος των προηγούμενων ετών, αλλά πλέον μπορούν να δοθούν και «ανάσες». Η πρόταση του κ. Σουλιώτη είναι: μισθοδοσία, παραγωγή και επενδύσεις-έρευνα ως αντιστάθμισμα του clawback και τόνισε ότι πρέπει να προηγηθούν τα αναπτυξιακά μέτρα του claw-back. Ενώ το rebate θα μείνει γιατί βασίζεται στη θεωρία των οικονομιών κλίμακος ― όσο πιο πολλά πουλάς τόσο λιγότερο κόστος έχεις για τη διαχείριση αυτής της συναλλαγής. Το νομοσχέδιο, εφόσον βάζει κίνητρα για επενδύσεις και μείωση του claw back, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, κατά τη γνώμη του κ. Σουλιώτη, ο οποίος ανέδειξε επίσης το θέμα των πολλών αντικρουόμενων ρυθμίσεων και πρότεινε την δημιουργία ενός πλαισίου το οποίο η κυβέρνηση θα δεσμευτεί να διατηρήσει για 2-3 χρόνια χωρίς παρεμβάσεις πλην της περίπτωσης outliner δαπανών, καθώς ο νομοθετικός αιφνιδιασμός είναι καταστροφικός.
Συζήτηση Πάνελ
VIDEOΣυντονιστής: Γιώργος Σακκάς, Δημοσιογράφος, Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πάνελ 2: Στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών συζητούν για την επόμενη ημέρα στον κλάδο του φαρμάκου
Πρέπει να αναρωτηθούμε ποιο είναι το πρόβλημα σημείωσε ο Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος, Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας │ Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ ΑΕ │ Επίτιμος Πρόεδρος, ΕλληνοΑμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει πια μεταβατική περίοδος, καθώς το 2019 σχεδόν τελείωσε και η επέκταση του claw back στο 2022 προδιαγράφει εξελίξεις. Κάλεσε μάλιστα τους συνέδρους να αναλογιστούν το ύψος της δαπάνης που συνεπάγεται το claw back. Σχολίασε ως θετικά τα υπόλοιπα μέτρα μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας και τόνισε ότι πρέπει να πειστεί η κυβέρνηση να προωθήσει διαρθρωτικά μέτρα και όχι οριζόντια. “Πάσχουμε σε ανταγωνιστικότητα”, σημείωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.
Προϋπόθεση για τη βελτίωση του περιβάλλοντος στον χώρο της υγείας είναι να έχουμε πάρει μαθήματα από την κρίση των τελευταίων 10 ετών τόνισε ο Πασχάλης Αποστολίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, AbbVie Hellas. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή η κυβέρνηση, σημείωσε ότι σχετική προετοιμασία έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση και επομένως υπάρχει ο κίνδυνος και το τρέχον πλαίσιο να μείνει «κενό γράμμα» όπως έγινε το 2003. Εξέφασε επίσης την εκτίμηση ότι πρέπει να δούμε σε τι βαθμό τα κίνητρα θα οδηγήσουν στην εκπόνηση περισσότερων μελετών, οι οποίες με τη σειρά τους θα προσφέρουν πρόσβαση σε καλύτερες θεραπείες για περισσότερους ασθενείς. Δίνοντας την αναπτυξιακή διάσταση της καινοτομίας πρότεινε θεσμοθέτηση σχετικών ελέγχων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Περιγράφοντας τους πέντε βασικούς εταίρους του συστήματος υγείας ―ασθενείς, φάρμακα, γιατροί, βιομηχανία και κυβέρνηση― η Agata Jakoncic, Managing Director, MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, έδωσε έμφαση στον προϋπολογισμό σημειώνοντας ότι η χρηματοδότηση κατά 50% από το κράτος και κατά 50% από τη βιομηχανία δημιουργεί ένα σημαντικό ρίσκο επένδυσης. Έθεσε σειρά προβληματισμών, όπως το θέμα του μηχανισμού ελέγχου και της βιωσιμότητας της βιομηχανίας. Πρότεινε μεταξύ άλλων επανενεργοποίηση της επιτροπής διαπραγμάτευσης, αξιολόγηση και μέτρηση του κόστους του ΕΟΠΥΥ και του κόστους των νοσοκομείων, επένδυση στην πρόληψη, μεγαλύτερο έλεγχο της διαδικασίας συνταγογράφησης, διόρθωση των στρεβλώσεων που δημιουργεί το claw back και προτίστως συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων για τις λύσεις.
Η Ξένια Καπόρη, Διευθύντρια Εξωτερικών Υποθέσεων, Roche Hellas σχολίασε ότι τα χρήματα για την υγεία δεν είναι δαπάνες, είναι επένδυση. Επικαλέστηκε μελέτη του ΣΦΕΕ και του ΙΟΒΕ που απέδειξε ότι κάθε 1 ευρώ επένδυσης στην υγεία δημιουργεί αξία 3,9 ευρώ. Σχολίασε επίσης την υστέρηση της χώρας μας στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες (71% στην Ελλάδα το 2015, ποσοστό που απέχει από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο). Σύμφωνα με την κ. Καρόρη, οι ίδιοι οι ασθενείς βιώνουν τον αρνητικό αντίκτυπο αυτής της κατάστασης και σημείωσε ότι η φαρμακοβιομηχανία αναλαμβάνει την υπέρβαση του προϋπολογισμού, αλλά δεν μπορεί να διαχειριστεί την καθυστέρηση της πρόσβασης των ασθενών στις νέες θεραπείες και ανέφερε ενδεικτικά ότι η χρονική διάρκεια αξιολόγησης νέων θεραπειών ξεπερνά τις 180 ημέρες.
Τα βασικά προβλήματα που βιώνει ο ασθενής όσο παραμένουν οι στρεβλώσεις στην αγορά σχολίασε η Παρασκευή Μιχαλοπούλου, Ταμίας του ΔΣ, Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.), η οποία περιέγραψε το πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύσσεται η αγορά και στο οποίο ζητούμενο είναι το σωστό φάρμακο, στη σωστή δόση, την κατάλληλη στιγμή, ασφαλές και προσβάσιμο. Εξήγησε τα προαναφερόμενα αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων τις ελλείψεις στη χώρα μας σε ό,τι έχει να κάνει με πρωτόκολα, έλλειψη θεραπειών, ακριβά φάρμακα, αδυναμία εξυπηρέτησης των ασθενών σε δύσκολες περιπτώσεις, ανυπαρξία θεραπειών για κάποιες ασθένειες. Η κυρία Μιχαλοπούλου πρόσθεσε ότι οι πολιτικές δεν μπορούν να αναπτύσσονται ερήμην των ασθενών και πρότεινε να υπάρχει θεσμοθετημένος ρόλος του ασθενή στα κέντρα αποφάσεων.
«Η καινοτομία είναι εδώ και θα παραμείνει προς όφελος των ασθενών» τόνισε η Ελισάβετ Προδρόμου, Country Manager, Bristol-Myers Squibb Ελλάδος, και αυτό που χρειάζεται είναι να ενισχυθεί η ενσωμάτωσή της σε όλες τις θεραπείες. Αναφέρθηκε στις εισαγωγές θεραπειών σε ογκολογικούς ασθενείς, οι οποίες δημιουργούν οφέλη εφόσον λαμβάνουν υπόψη μελέτες και καινοτομία και στην υποχρηματοδότηση των ελληνικών νοσοκομείων ― μια στρέβλωση που επιδείνωσε η κρίση. Για παράδεγμα, ένας κλειστός προϋπολογισμός 500 εκατ. ευρώ που καλύπτει όλες τις νοσοκομειακές επιλογές είναι ανεπαρκής, κάτι που αποτυπώνεται στο ύψος των επιστροφών (φθάνει πάνω από 50% πολλές φορές). Και ενώ εγκρίνεται το ποσόν 500 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια το ίδιο υπουργείο υποστηρίζει ότι χρειάζεται έγκριση για επιπλέον δαπάνη. Η κυρία Προδρόμου πρόσθεσε ότι νοσοκομεία με χαμηλό επίπεδο χρηματοδότησης δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε θεραπείες, ενώ η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων συνδέεται και με τους ογκολογικούς ασθενείς με κρίσιμες για τη ζωή τους θεραπείες.
Ενότητα 2: Υπηρεσίες Υγείας
Συζήτηση Πάνελ
VIDEOΣυντονιστής: Γιώργος Σακκάς, Δημοσιογράφος, Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Ο Αντώνης Βουκλαρής, Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Ευρωκλινικής, δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος για τις εξελίξεις στην υγεία, θεωρώντας επιβεβλημένη την ανάπτυξη ενός υγειονομικού χάρτη. Σε επίπεδο πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, το 90% των ασθενών εξυπηρετείται από τον ιδιωτικό τομέα. Σε επίπεδο νοσοκομειακού τομέα, υπάρχει ευτράπελο και αναφέρθηκε σε παλαιότερη διαπραμάτευση με την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία ζητούσε 40% των κλινών δωρεάν (!), κάτι που φυσικά δεν έγινε αποδεκτό, και σχολίασε χαριτολογώντς ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να …”πάρει και τα κλειδιά”. Πρόσθεσε ότι στο τραπέζι δεν έχει τεθεί το ζήτημα της κοστολόγησης των υπηρεσιων και ανέδειξε το θέμα του brain drain με 18.500 γιατρούς να έχουν φύγει. Πρότεινε να θεσμοθετηθεί αξιολόγηση των υπηρεσών και να θεσπιστεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο. “Για να τρέξεις πρέπει να δέσεις τα κορδόνια σου” είπε χαρακτηριστικά.
Το διάστημα 2010-2017 η δημόσια δαπάνη σημείωσε μείωση 38,2% όταν στην Ευρώπη υπάρχει αύξηση κατά 14%, είπε ο Χρήστος Θεοδοσίου, Relationship Manager, BFF Banking Group, που χαρακτήρισε τα 9,1 δισ. σε δημόσια βάση πολύ χαμηλό ποσό, χαμηλότερο από χώρες συγκρίσιμες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Σχολιάζοντας το θέμα του clawback ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι, πέραν των δυσχεριών, δημιουργεί και προβλήματα ως προς τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των εταιρειών και ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κακή θέση στην Ευρώπη και ως προς το εύρος για εκπλήρωση της απαίτησης. Όμως, ο κ. Θεοδοσίου σημείωσε ότι η άρση των capital controls έβαλε ένα από τα θεμέλια για επάνοδο στην κανονικότητα ― βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων. Προανήγγειλε μάλιστα διεύρυνση δραστηριοτήτων από την εταιρεία του.
Στη σημασία της συνεργασίας με τον δημόσιο τομέα σε ό,τι αφορά στις διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και τη δυνατότητα βελτίωσης αυτής της σχέσης, αναφέρθηκε ο Δρ. Σωτήρης Μπερσίμης, Επικ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς │ Σύμβουλος Διοίκησης, ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ. Πρακτικά, ζητούμενο είναι το πλαίσιο ενώ τόνισε ότι ο ιδιωτικός τομέας μόνο προτάσεις μπορεί να κάνει, ενώ οι βαθμοί ελευθερίας καθορίζονται από το κράτος. Ο κ. Μπερσίμης ανέφερε επίσης ότι στο περιβάλλον υπάρχουν σημαντικές τάσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη στους σχεδιασμούς, όπως μεταξύ άλλων η τάση αύξησης του κόστους των υπηρεσιών λόγω των τεχνολογιών, η τάση γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και η ελπίδα που δημιουργεί στους ασθενείς η καινοτομία. «Είναι σημαντικό να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο βιώσιμο σε όλους τους τομείς. Απαιτείται συνεννόηση όλων των υπουργείων για να γίνουν όλα σωστά”, είπε μεταξύ άλλων.
Στις ευκαιρίες που δημιουργεί ο ιατρικός τουρισμός αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Πάντος, MD, PhD, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Eπιστημονικός Διευθυντής Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ │ Αντιπρόεδρος, Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Γιατρών │ Αντιπρόεδρος, Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας │ Μέλος ΕΛΙΤΟΥΡ. Ο κ. Πάντος, μέσω του κ. Πατούλη, που ξεκίνησε εκστρατεία αφύπνησης της ομογένειας, συμμετείχε έντονα στην προβολή των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας σε μια σειρά ιατρικών τομέων, όπως η γονιμοποίηση. Έτσι αναπτύχθηκε η κατάλληλη επικοινωνία που «άγγιξε» την ομογένεια. Ο ιατρικός τουρισμός συμβάλλει και στην επιστροφή των Ελλήνων γιατρών που δουλεύουν στο εξωτερικό και οποίοι είναι απαραίτητοι πλέον στη χώρα μας για ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Ο κ. Πάντος τόνισε ότι ο ιατρικός τουρισμός ανθεί στο εξωτερικό και είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει η Ελλάδα. Και έφερε ως παράδειγμα τη δική του επιχείρηση η οποία μέσω της εξωστρέφειας σημείωσε ανάπτυξη και τριπλασίασε τους εργαζόμενους προσφέροντας θέσεις εργασίας.
Ενότητα 3: Ηλεκτρονική Υγεία-Τεχνολογία
Συζήτηση Πάνελ
VIDEOΣυντονιστής: Δρ. Χαράλαμπος Καρανίκας, Ηλεκτρονική Υγεία, Μέλος ΔΕΠ Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας │ Γενικός Γραμματέας ΕΕΜΕΠΥ
Ο Δρ. Χαράλαμπος Καρανίκας, Ηλεκτρονική Υγεία, Μέλος ΔΕΠ Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας │ Γενικός Γραμματέας ΕΕΜΕΠΥ σημείωσε, ως συντονιστής της 3ης ενότητας, ότι η ηλεκτρονική υγεία ασχολείται με την υγεία, αλλά όχι με την ασθένεια. «Πρόληψη και όχι θεραπεία. Ο πολίτης να πάρει στα χέρια του τα δεδομένα και να γίνει και αυτός «πάροχος».
Η εκμετάλλευση της τεχνολογίας για την ανάλυση δεδομένων αποτελεί σημαντική παράμετρο για τη βελτίωση της χάραξης των υπηρεσιών υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ανέφερε ο κ. Γιώργος Κλέτσας, Head of Technology, Greece & Balkans, IQVIA . Ως απόδειξη ανέφερε το παράδειγμα της συνεργασίας της IQVIA με τις ογκολογικές κλινικές του βρετανικού συστήματος υγείας ΝΗS, όπου αναλύοντας δεδομένα μπορεί να προκύψουν περιθώρια περικοπής κόστους.
Ο Θανάσης Λοπατατζίδης, Εμπορικός Διευθυντής, Όμιλος Affidea είναι πεπεισμένος ότι η επίδραση και η δύναμη της τεχνολογίας είναι μεγάλες. Το 2025 θα απαιτούνται μόλις 3 μήνες για να εφαρμοστεί μια νέα τεχνολογία και αυτό είναι μια ευκαιρία για τους παρόχους υπηρεσιών, αλλά και για τον ΕΟΠΥΥ για να περιορίζει τος κόστος . Υπάρχει έλλειψη τυποποίησης στις υπηρεσίες υγείας και η συμβολή της τεχνολογίας είναι μεγάλη. Είναι μια τεράστια ευκαιρία σε παγκόσμιο επίπεδο και υπάρχουν πολύ καλές εταιρείες startup. Αλλά οι εταιρείες αποζημίωσης και οι επενδυτές δεν έχουν βρει τρόπο αξιολόγησης τεχνολογίας. Υπάρχει μια σειρά που ονομάζεται digital therapeutics τα οποία αποζημιωνονται μάλιστα. Για την πολλαπλή σκλήρυνση χρειάζεται ένας ασθενής 5 χρόνια παρακολούθησης για να παρει τη θεραπεία του. Με το ΑΙ συστημα μπορειο χρόνος να περιοριστει χρόνος στα 1,8 έτη.
Τα δεδομένα είναι δύναμη και γνώση. Βάζοντας τον πολίτη στη διαδικασία μέσα από απλές τεχνολογίες όπως απλές συσκευές (ρολόγια, τηλέφωνα κ.λπ.) δημιουργείται μια μεγάλη πηγή δεδομένων σημείωσε ο Δρ. Ηλίας Μαγκλογιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής Εργαστηρίου Υπολογιστικής Βιοϊατρικής, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Την έναρξη εντός του επόμενου διμήνου της πλατφόρμας κλεισίματος ραντεβού για την εξυπηρέτηση των ασθενών που λαμβάνουν φάρμακα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξήγγειλε ο Βασίλειος Π. Πλαγιανάκος, Πρόεδρος, Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) │ Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η διαδικασία θα βασίζεται στον ασφαλιστικό φάκελο όπου ο ασφαλισμένος θα μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω ενός γιατρού γραφείου του ΕΟΠΥΥ. Τόνισε ακόμη ότι η χρήση των μεγάλων δεδομένων είναι ιδιαίτερα σημαντική με σκοπό τη υποβοήθηση και στη λήψη αποφάσεων. Ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει πλατφόρμα συγκέντρωσης δεδομένων η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από πιστοποιημένους χρήστες.
Ειδικά στην καρδιολογία σήμερα έχουμε υψηλή τεχνολογία από την οποία παράγεται τεράστιος όγκος δεδομένων και έχοντας όλα τα δεδομένα μπορούμε να χαράξουμε μέτρα για την πρόληψη και όχι μόνο για τη θεραπεία ανέφερε ο κ. Βασίλειος Τσιρώνης, Life Care Solutions, Cardio Modality Leader,, Eastern Europe, GE Healthcare
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των:
Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), PhRMA Innovation Forum
Ως χορηγοί συμμετείχαν οι:
AbbVie Φαρμακευτική Α.Ε., Affidea, BFF Banking Group, Bristol-Myers Squibb, GE Healthcare, MSD Greece, ΠΕΦ - Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, Roche Hellas, Eurolife ERB Ασφαλιστική, Draeger Hellas A.E., ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, GENESIS Pharma, Siemens Healthineers
Χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου ήταν οι:
STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Ασφαλιστικό Marketing, Medical Management, Health Update, HEALTHWeb, Insurance Daily, Onmed.gr, Σύγχρονη Ιατρική Ενημέρωση